Rychlé a zdravé vánoční mlsání 

05.11.2025

HURMA BAR –

Datlové tyčinky se sezamem a čokoládou(Postup podle fotek)

 Postup krok za krkem. 

Mixování surovin

Do kuchyňského robotu vlož datle bez pecek a vlašské ořechy. Mixuj tak dlouho, dokud nevznikne drobivá, ale lepivá směs podobná hustému "těstu".

2. Přesypání na pracovní plochu

Směs vysyp z mixéru na čistou pracovní plochu.

3. Spojení hmoty

Rukama hmotu několikrát promačkej, až se krásně spojí do jednoho celku.Měla by být tvárná, pružná a ne suchá.

4. Rozdělení na poloviny 

hmotu rozděl na dvě stejné části.

5. Tvarování válečků

Každou část rukama vyválej do dlouhého rovného válečku – jako silnější fitilek.

6. Obalení v sezamu

Válečky polož do hromádky sezamových semínek a jemně je převal, aby byly celé rovnoměrně obalené.

7. Vytvoření středového žlábku

Prsty nebo rukojetí lžíce udělej doprostřed válečku mělký podélný žlábek.Ten bude později držet čokoládu.

8. Plnění čokoládou

Do připraveného žlábku nanes rozpuštěnou hořkou čokoládu (nejlépe ve vodní lázni).Čokoláda by měla být hustá, ale tekutá.

9. Dekorování tahini

Pro krásný mramorový efekt nakapej na čokoládu několik kapek tahini a lehce je protáhni špičkou lžičky.

10. Krájení

Jakmile čokoláda lehce zatuhne (můžeš na pár minut vložit i do lednice), každý váleček nakrájej na pravidelné kousky široké asi 2 prsty.

11. Hotovo – můžeš podávat!

Uvnitř jsou šťavnaté, měkké a sladké po datlích, na povrchu křupavé díky sezamu, a čokoláda tomu dává luxusní chuť.