Voňavý adventní bonus k vašim vánočním fotografiím 

17.11.2025

 Recept na pomerančový chlebíček

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 2 velké pomeranče (nejlépe nevoskované)
  • 150 g cukru krystal
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje (řepkový nebo slunečnicový)
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetka soli

Na sirup:

  • Šťáva z 1 pomeranče
  • 2 lžíce cukru

Na pomerančovou polevu:

  • 150–200 g moučkového cukru
  • 2–3 lžíce pomerančové šťávy

OČIŠTĚNÍ KŮRY

Metoda 1 – Opaření + kartáček (nejlepší):
Pomeranče přelijte vroucí vodou, důkladně vydrhněte kartáčkem a opláchněte.

Metoda 2 – Ocet:
V míse smíchejte 1 litr vody a 2–3 lžíce octa.
Pomeranče namočte na 10–15 minut, opláchněte a krátce vydrbejte.

Metoda 3 – Jedlá soda:
Do 1 litru vody přidejte 1 lžičku jedlé sody.
Namočte pomeranče na 10 minut, poté opláchněte a vydrbejte.
Takto zbavíte pomeranče chemického ošetření kůry

POSTUP 

1. Nakrájení pomerančů:
Pomeranče rozkrojte, odstraňte hořký bílý střed a nakrájejte je i s kůrou na malé kostičky. Dejte do mísy.

2. Příprava těsta:
K pomerančům přidejte cukr, vejce, olej, hladkou mouku promíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
Jemně promíchejte, jen aby se všechny suroviny spojily.
Můžete přidat i kandovanou kůru pomerančovou nebo citronovou, případně rozinky.

3. Pečení:
Troubu předehřejte na 170 °C.
Formu na biskupský chlebíček vymažte a vysypejte, nebo vyložte pečicím papírem.
Pečte 45–55 minut, podle trouby. Zkoušejte špejlí.

4. Přelití horkého chlebíčku sirupem:
Smíchejte pomerančovou šťávu s cukrem.
Horký chlebíček po vytažení z trouby ihned přelijte sirupem, aby se krásně nasákl.

5. Pomerančová poleva:
Moučkový cukr smíchejte s pomerančovou šťávou na hustou, ale tekutou polevu.
Po úplném vychladnutí ji nalijte na chlebíček.

Dobrou chuť přeje Monika Kolenatá fotografka