Voňavý adventní bonus k vašim vánočním fotografiím

Recept na pomerančový chlebíček
INGREDIENCE
Na těsto:
- 2 velké pomeranče (nejlépe nevoskované)
- 150 g cukru krystal
- 2 vejce
- 100 ml oleje (řepkový nebo slunečnicový)
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
Na sirup:
- Šťáva z 1 pomeranče
- 2 lžíce cukru
Na pomerančovou polevu:
- 150–200 g moučkového cukru
- 2–3 lžíce pomerančové šťávy
OČIŠTĚNÍ KŮRY
Metoda 1 – Opaření + kartáček (nejlepší):
Pomeranče přelijte vroucí vodou, důkladně vydrhněte kartáčkem a opláchněte.
Metoda 2 – Ocet:
V míse smíchejte 1 litr vody a 2–3 lžíce octa.
Pomeranče namočte na 10–15 minut, opláchněte a krátce vydrbejte.
Metoda 3 – Jedlá soda:
Do 1 litru vody přidejte 1 lžičku jedlé sody.
Namočte pomeranče na 10 minut, poté opláchněte a vydrbejte.
Takto zbavíte pomeranče chemického ošetření kůry
POSTUP
1. Nakrájení pomerančů:
Pomeranče rozkrojte, odstraňte hořký bílý střed a nakrájejte je i s kůrou na malé kostičky. Dejte do mísy.
2. Příprava těsta:
K pomerančům přidejte cukr, vejce, olej, hladkou mouku promíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
Jemně promíchejte, jen aby se všechny suroviny spojily.
Můžete přidat i kandovanou kůru pomerančovou nebo citronovou, případně rozinky.
3. Pečení:
Troubu předehřejte na 170 °C.
Formu na biskupský chlebíček vymažte a vysypejte, nebo vyložte pečicím papírem.
Pečte 45–55 minut, podle trouby. Zkoušejte špejlí.
4. Přelití horkého chlebíčku sirupem:
Smíchejte pomerančovou šťávu s cukrem.
Horký chlebíček po vytažení z trouby ihned přelijte sirupem, aby se krásně nasákl.
5. Pomerančová poleva:
Moučkový cukr smíchejte s pomerančovou šťávou na hustou, ale tekutou polevu.
Po úplném vychladnutí ji nalijte na chlebíček.
Dobrou chuť přeje Monika Kolenatá fotografka
